Δυόσμος - Mentha spicata 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Mentha spicata

Γένος: Mentha

Οικογένεια: Lamiaceae / Λαμιοειδή
Συχνές ονομασίες: spearmint, mint, garden mint, common mint, lamb mint, mackerel mint / Μίνθη η σταχυώδης, δυόσμος, ηδύοσμος, μέντα.

Δημοφιλές, ευρέως γνωστό είδος μέντας που μπορεί να φτάσει σε ύψος το 1 μέτρο. Αποτελείται από όρθιους μίσχους πλούσιους σε ωοειδή φύλλα πράσινου χρώματος και σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό καλυμμένα από τριχίδια. Ανθοφορεί επάκρια, σταχειωδώς με ανοιχτόχρωμα ροζ-μωβ ανθάκια στις κορυφές των βλαστών.

Χρησιμοποιείται στην μαγειρική, φρέσκος ή αποξηραμένος, αλλά και καταναλώνεται κι ως αφέψημα. Χρησιμοποιείται επίσης ως αρωματικό σε καλλυντικά κι οδοντόκρεμες, χρήση που καταγράφεται από τον 6ο αιώνα. Στο φυτό αποδίδεται πληθώρα φαρμακευτικών ιδιοτήτων, οι οποίες ήταν γνωστές ήδη από την αρχαιότητα με τον Ιπποκράτη, Διοσκουρίδη και Γαληνό να αναφέρονται σε αυτό και στις ιδιότητες του. Στην Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούνταν, πέραν των θεραπευτικών του ιδιοτήτων, ευρέως κι ως αρωματικό, συγκεκριμένα έτριβαν με το συγκεκριμένο βότανο την επιφάνεια πάνω στην οποία θα γευμάτιζαν αλλά και το νερό του μπάνιου τους. 

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.