Δίκταμο 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Origanum dictamnus

Γένος: Origanum

Οικογένεια: Lamiaceae
Συχνές ονομασίες: Dittany of CreteCretan dittany, hop marjoram / Δίκταμο(ς), έρωτας, δίκταμνο, σταμνόχορτο.

Πολυετές, ποώδες, αρωματικό φυτό αποτελούμενο από μικρά, πράσινα, ωοειδή, τριχωτά, μαλακά φυλλάρια. Φύεται σε ρωγμές σε βραχώδη εδάφη, ενδημικό στο νησί της Κρήτης και χρησιμοποιείται στην τοπική, παραδοσιακή κουζίνα αλλά κι ως βότανο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, γνωστό ήδη από την αρχαιότητα. Αρχαιοβοτανικοί – σπόροι του φυτού βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο ανάκτορο της Κνωσού.

Το φυτό αναφέρεται στα κείμενα σχεδόν όλων των αρχαίων συγγραφέων – φαρμακολόγων. Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «δίκταμνον» κι αναφέρεται στις τονωτικές, διεγερτικές του πεπτικού συστήματος, χολαγωγικές ιδιότητες του φυτού, καθώς κι ως φάρμακο κατά του στομαχόπονου και για την επούλωση των τραυμάτων από τόξο. Επίσης αναφέρεται κι ως εκτρωτικό και για αυτό κι απαγορεύεται η χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σύγχρονες μελέτες αποδεικνύουν την φαρμακευτική δράση του φυτού, καθώς είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και δρα αντιοξειδωτικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.