Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Rosmarinus officinalis

Γένος: Rosmarinus

Οικογένεια: Lamiaceae  / Λαμιοειδή
Συχνές ονομασίες: rosemary, roman, romero, rosemary Gorizia, old man, prostrate rosemary / Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός, δεντρολίβανο, αρισμαρί, λασμαρί (Κύπρο), λιβανωτίς η φαρμακευτική, διοσμαρίνη, ροσμαρί, ρόζμαρι.

Αρωματικός, αειθαλής, πυκνόφυλλος και πολύκλαδος θάμνος αποτελούμενος από ξηλώδη, όρθιο κορμό που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2 μέτρα. Τα φύλλα του είναι μικρά, γραμμικά και δερματώδη που μοιάζουν με πευκοβελόνες, τα οποία έχουν σκούρο πράσινο χρώμα στην επάνω πλευρά και γκριζοπράσινα στην κάτω. Τα μικρά, υπόλευκα έως μωβ άνθη του φύονται μασχαλιαία και προτιμώνται από τις μέλισσες. 

Το φυτό χρησιμοποιείται στην μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, τη φαρμακευτική, τη σαπωνοποιεία, την αρωματοποιεία κ.ά. Η καταγωγή του είναι από την Μεσόγειο κι η επιστημονική του ονομασία (Rosmarinus) αλλά κι η λαϊκή (ρόζμαρι) έχουν λατινικές ρίζες κι ετυμολογικά αναλύεται Rosmarinus >  ros (δροσιά) + marinus (θαλάσσιος). Το φυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα ως καλλωπιστικό, φαρμακευτικό και σε θρησκευτικές τελετές ως θυμίαμα.

Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «Λιβανωτίς», κι αναφέρεται στις θεραπευτικές κι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, δρα ενάντια στους πονοκεφάλους κι ως ενισχυτικό της μνήμης.

Στον Κήπο μας θα βρείτε και το έρπον είδος δεντρολίβανου Rosmarinus officinalis Prostratus (Creeping Rosemary).

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.