Κύτισος - Cytisus scoparius 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Cytisus scoparius

Γένος: Cytisus

Οικογένεια: Fabaceae
Συχνές ονομασίες: Broom, Scotch broom / Κύτισος ο σαρόθαμνος, σύτισος, σκούπα.

Πολυετής, φυλλοβόλος θάμνος, αποτελούμενος από πολλούς, λεπτούς, όρθιους μίσχους. Τα φύλλα του είναι στενά, ελλειπτικά, πτεροειδή και συνήθως τρίφυλλα σε έντονο πράσινο χρώμα, τα οποία φέρουν διάσπαρτες τρίχες στην επάνω επιφάνεια και πολυάριθμες κοντές τρίχες στην κάτω επιφάνεια. Ανθοφορεί με πολυάριθμα, χρυσοκίτρινα λουλούδια αποτελούμενα από δύο χείλη, το άνω χείλος έχει δύο δόντια, ενώ το κάτω χείλος έχει τρία. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα, κι επιθετικά έναντι των άλλων φυτών, στερώντας από τα γειτονικά του φυτά θρεπτικά συστατικά, υγρασία, φως και χώρο, με αποτέλεσμα, τα γειτονικά φυτά να πνίγονται, οδηγώντας σε μείωση της βιοποικιλότητας και μείωση της απόδοσης των κηπευτικών φυτών. Η καταστροφή που επιφέρει δεν το καθιστά πλέον στα αγαπητά φυτά αλλά συνήθως θεωρείται ζιζάνιο. Το φυτό όμως παρουσιάζει, βάσει σύγχρονων ερευνών φαρμακευτικές ιδιότητες.

Η πιο διαδεδομένη χρήση του φυτού είναι στην κηπουρική βιομηχανία λόγω των μεγάλων, ελκυστικών, χρυσοκίτρινων λουλουδιών του που κάνουν ωραία αντίθεση με το σκουροπράσινο φύλλωμα του. Χρησιμοποιείται επίσης για την προστασία άλλων φυτών από τον παγετό καθώς και για την πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους, ιδιαίτερα μετά από πυρκαγιές. Καλλιεργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε κατά το παρελθόν για την κατασκευή σκουπών, σίτων, υφαντικών ινών, σχοινιών, ως υποκατάστατο του λυκίσκου στην παραγωγή μπύρας, ως αφέψημα στον Καναδά αλλά κι ως φάρμακο στη λαϊκή και παραδοσιακή φαρμακευτική, .

Το φυτό συναντάται σε διάφορες χώρες της υφηλίου αλλά είναι εγγενές στην Ευρασία. Ακόμη κι ο Διοσκουρίδης αναφέρει το φυτό ως «κύτισο» αποδίδοντας μεταξύ άλλων διουρητικές ιδιότητες.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.