Κυκλάμινο - Cyclamen 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Cyclamen graecum

Γένος: Cyclamen

Οικογένεια: Primulaceae
Συχνές ονομασίες: Greek cyclamen / Κυκλάμινο το Γραικό, άγριο κυκλάμινο, κυκλάμινος, λαγόψωμο, λαγουδάκι.

Είδος κυκλάμινου που συναντάται κυρίως στην Ελλάδα για αυτό κι η επιστημονική του ονομασία είναι Κυκλάμινο το Γραικό. Πρόκειται για πολυετές φυτό με μεγάλη, κονδυλώδη, σχεδόν κυκλική, ρίζα από την οποία εκφύονται τα φύλλα και τα άνθη του. Το ύψος του φυτού δε ξεπερνά τα 15 εκατοστά. Τα άνθη του είναι σε μωβ αποχρώσεις με εντονότερο χρώμα στην κάτω πλευρά τους. Η άνθιση του σηματοδοτεί την αρχή του φθινοπώρου. Η καλλωπιστική αξία του οφείλεται τόσο στο ιδιαίτερο σχήμα των λουλουδιών του όσο και στο ότι η ανθοφορία του έχει μεγάλη διάρκεια και παραμένει ανθισμένο στην καρδιά του χειμώνα. Οι δραματικές κλιματικές αλλαγές στη λεκάνη της Μεσογείου δείχνουν ότι πολλά είδη κυκλάμινου πιθανώς να εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 50 χρόνια.

Το όνομα κυκλάμινο προέρχεται από τη λατινική λέξη cyclamen, ρίζα της οποίας αποτελεί η ελληνική λέξη κύκλος. Το φυτό αντλεί την ονομασία του από την περιγραφή του σχεδόν κυκλικού, πεπλατυσμένου βολβού του.

Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «κυκλάμινος», κι αναφέρεται στις θεραπευτικές του ιδιότητες κατά των παθογενειών του ρινικού συστήματος & της βλεννογόνου.

Στον Κήπο μας υπάρχει και το είδος Cyclamen hederifolium (ivy leaf cyclamen) – κυκλάμινο το κισσόφυλλο,  με φύλλα παρόμοια με αυτά του κισσού (hedera) από όπου προκύπτει κι η επιστημονική του ονομασία.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.