Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Cistus creticus
Γένος: Cistus
Οικογένεια: Cistaceae / Κιστίδες
Συχνές ονομασίες: Pink Rock-Rose, Hoary Rock-Rose, Cistus incanus / Κίστος ο κρητικός, κίστος, λαδανιά, λάβδανο, λάδανο, κουνούκλα, αλαδανιά, κουνουκλιά, ξισταριά, βούκισος (Λευκάδα), αγκίσαρος (Κρήτη), κιστάρι, κίσθος, κίσθαρος.
Μικρός θάμνος με χαρακτηριστικά μωβ, τσαλακωμένα άνθη αποτελούμενα από πέντε πλατιά πέταλα. Ανθοφορεί την άνοιξη έως και τα μέσα περίπου του καλοκαιριού. Φέρει επίσης σκουροπράσινα, ελαφρώς τριχωτά φύλλα με κυµατώδη περιθώρια κι ο καρπός του είναι σκληρή, σκουρόχρωμη, ωοειδής κάψα, με κόκκινα σπέρματα.
Φύεται μαζικά καλύπτοντας μεγάλες εκτάσεις, που ονομάζονται κιστώνες, σε ξηρές και πετρώδεις περιοχές. Συναντάται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά η καταγωγή του είναι από την Κρήτη.
Το φυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα τόσο για τις πολλαπλές φαρμακευτικές του ιδιότητες όσο και για την πληθώρα άλλων χρήσεων του, από την ταρίχευση των νεκρών μέχρι και την παρασκευή του Άγιου Μύρου. Από την αρχαιότητα μέχρι και τα τέλη του 18ου αιώνα, το λάδανο θεωρούνταν ένα από τα πιο σπουδαία φάρμακα. Φήμη η οποία επαληθεύεται σήμερα από τη σύγχρονη επιστήμη βάσει πειραμάτων που έχουν γίνει εργαστηριακά για τις ιδιότητες του εν λόγω φυτού. Ο κίστος ανήκει στην ομάδα φυτών με τα υψηλότερα επίπεδα φλαβονοειδών και πολυφαινόλων, φυτοχημικές ουσίες οι οποίες επιδρούν ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «λάδανον ή λήδον», κι αναφέρεται στις θεραπευτικές – αντιοξειδωτικές, ισχυρές αναλγητικές, αντισπασμωδικές του ιδιότητες καθώς κι ως φάρμακο κατά της αϋπνίας.