Χαμομήλι - Matricaria chamomilla 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Matricaria chamomilla (Matricaria recutita)

Γένος: Matricaria

Οικογένεια: Asteraceae (Compositae) / Αστεροειδή (Σύνθετα)

Συχνές ονομασίες: chamomile, camomile, Italian camomilla, German chamomile, Hungarian chamomile (kamilla), wild chamomile, scented mayweed / Ματρικαρία το χαμαίμηλον ή Χαμαίμηλον το κοινόν, χαμομήλι, χαμόμηλο, μουγιόχορτο (Κύπρο).

Ποώδες, μονοετές, αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό με λείο βλαστό, πολύκλαδο. και ταξιανθίες-κεφάλια άνθεων που μοιάζουν ιδιαίτερα με αυτές της μαργαρίτας σε μικρότερο μέγεθος, και με χαρακτηριστικό άρωμα που σε πολλούς θυμίζει μήλο. Δημοφιλές και ιδιαίτερα συχνό βότανο των αγρών και των κήπων σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Ασία.

Το όνομα του προέρχεται από την ελληνική γλώσσα κι αποτελεί σύνθετη λέξη αποτελούμενη από τις λέξεις χάμω και μήλο, χαμομήλι < χάμω + μήλο, δηλαδή το μήλο που είναι κάτω στο έδαφος. Τα άνθη του χαμομηλιού συγκομίζονται για να παρασκευαστεί τo ομώνυμο αφέψημα κι όχι μόνο, καθώς το χαμομήλι αποτελεί δημοφιλές βότανο της παραδοσιακής λαϊκής ιατρικής. Επίσης, το φυτό χρησιμοποιείται από τη φαρμακευτική, τη σαπωνοποιία και τη κοσμετολογία.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.