Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Teucrium chamamedrys

Γένος: Teucrium

Οικογένεια: Lamiaceae / Λαμιοειδή
Συχνές ονομασίες: wall germander / Τεύκριον η χαμαίδρυς, χαμοδρυά, χαμαιδρυά, τεύκριο.

Πολυετής χαμηλή πόα που φτάνει σε ύψος τα 30εκ., αποτελούμενη από ωοειδή, οξύληκτα, οδοντωτά φύλλα και ρόδινα άνθη σε στάχια (τσαμπιά). Η ανθοφορία και συγκομιδή γίνονται από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο και η καρποφορία από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο.

Το φυτό παρουσιάζει πληθώρα φαρμακευτικών χαρακτηριστικών και βρίσκει ευρεία εφαρμογή στη λαϊκή ιατρική. Η χρήση του φυτού χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, λόγω των ανεπιθύμητων παρενεργειών που παρουσιάζει. Στη Γαλλία έχει απαγορευτεί η κατανάλωση του από το 1992.

Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «τεύκτριον ή πόλιον το ορεινόν», κι αναφέρεται στις θεραπευτικές του ιδιότητες ως αντικαταθλιπτικό αλλά και για την αύξηση της αντίστασης του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ κι ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε το «πόλιον» κυρίως στην αντιμετώπιση οιδημάτων και φλεγμονών.
*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.