Κενταύριο - Centauria Centaurium 1
Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Centauria Centaurium

Γένος: Centauria

Οικογένεια: Asteraceae
Συχνές ονομασίες: Centaury / Κενταύριον το μέγα, θερμοβότανο, χόρτο του Χείρωνα.

Πολυετές, ανθεκτικό στις χειμερινές συνθήκες, ποώδες φυτό των αγρών, αποτελούμενο από διακλαδιζόμενους μίσχους που καταλήγουν σε μονόχρωμες κεφαλές λουλουδιών σε φούξια απόχρωση. Τα φύλλα του είναι πράσινα, επιμήκη, λογχοειδή,  στα περιθώρια συνήθως οδοντωτά φύλλα.

Το όνομα κενταύριο προέρχεται από το Κένταυρο Χείρωνα της μυθολογίας ο οποίος είχε αντιληφθεί τις θεραπευτικές ιδιότητες του εν λόγω βοτάνου, το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα από τη λαϊκή ιατρική.  Για πολλά χρόνια αποτελούσε το φάρμακο σχεδόν για κάθε ασθένεια. Σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν τη σημαντική φαρμακευτική δράση του φυτού. Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «κενταύρειον τὸ μέγα» κι αναφέρεται στις αντιφλεγμονώδεις, αντιπυρετικές ιδιότητες του φυτού, κι ως φάρμακο κατά της αδυναμίας, της αναιμίας, καθώς κι ως αντισκορβουτικό.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.