Ανεμώνη πουλσατίλη (της Λαμπρής) - Pulsatilla vulgaris 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Pulsatilla vulgaris  (Anemone pulsetilla)

Γένος: Pulsatilla

Οικογένεια: Rancuculaceae
Συχνές ονομασίες: Pasqueflower / Ανεμώνη πουλσατίλ(λ)η, ανεμώνη της Λαμπρής, ανεμώνα, αγριοπαπαρούνα, αγριολαλάδα.

Ποώδες, πολυετές, ανθοφόρο φυτό με ασημογκρί, τριχοειδής μαλακή κεφαλή και με πράσινα πτεροειδή φύλλα. Το φυτό φτάνει σε ύψος τα 15εκ. και ξεχωρίζει χάρη στη χνουδωτή μορφή του. Ανθίζει περίπου στα μέσα της άνοιξης και για αυτό καλείται και Pasqueflower, δηλαδή λουλούδι του Πάσχα ή ανεμώνη της Λαμπρής στην Ελλάδα, εποχή κατά την οποία συλλέγονται τα υπέργεια μέρη του φυτού, στη συνέχεια να αποξηρανθούν και να χρησιμοποιηθούν από τη λαϊκή, παραδοσιακή ιατρική κι από την ομοιοπαθητική. Στο παρελθόν η ανεμώνη χρησιμοποιούνταν πολύ περισσότερο για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, κυρίως σε κράμπες, βήχα, προβλήματα εμμηνόρροιας, όρασης, άγχους και ύπνου. Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθότι πρόκειται για δηλητηριώδες – τοξικό φυτό αλλά κι εδώδιμο σύμφωνα με τις παραδόσεις ορισμένων λαών.

Ευδοκιμεί σε άνυδρα, ασβεστολιθικά κυρίως, λιβάδια στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η θεά Φλώρα ζήλευε τη Νύμφη Ανεμώνη, η οποία προκαλούσε τον ενδιαφέρον του συζύγου της πρώτης λόγω της ομορφιάς της. Η θεά από το φθόνο της αποφάσισε να μεταμορφώσει τη Νύμφη σε άνθος του ανέμου, που θα βρίσκονταν στο έλεος του βοριά.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.