Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Juniperus Oxycedrus

Γένος: Juniperus

Οικογένεια: Cupressaceae / Κυπαρισσοειδή
Συχνές ονομασίες: prickly juniper / Άρκευθος η οξύκεδρος, αγριόκεδρος, κέδρος άγριος, κέδρος.

Χαμηλού ύψους, πολύκλαδο, αειθαλές – κυπαρισσοειδές φυτό με στενά, γραμμοειδή, βελονοειδή, οξύληκτα, με ακανθώδη άκρα και μικρές, σφαιρικές ράγες. Το φυτό δε ξεπερνά σε ύψος τα 7μ . Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη άρκευθου με ευρεία γκάμα χρήσεων. Για παράδειγμα, το ξύλο ορισμένων ειδών χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία και στην οικοδομική, ενώ το έλαιο άρκευθου κυρίως του είδους Juniperus communis χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, την ποτοποιία και στη φαρμακευτική.  Βάσει νόμου η κυρίαρχη γεύση κι οσμή σε οποιοδήποτε ποτό επιδιώκει να χαρακτηριστεί ως τζιν θα πρέπει να προέρχεται από τον άρκευθο.

Ο αγριόκεδρος είναι γνωστός από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και χρησιμοποιούνταν ο καρπός του – κεδρίς από τον Ιπποκράτη ως αναλγητικό μετά τον τοκετό και κατά της μητροραγίας. Το φυτό παρουσιάζει αντισηπτικές κι αποχρεμπτικές ιδιότητες.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.