Αγαποβότανο (αγαπόχορτο) - Teucrium polium 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Teucrium polium L.

Γένος: Teucrium

Οικογένεια: Lamiaceae / Λαμιοειδή
Συχνές ονομασίες: felty germander / Τεύκριο το πόλιο, αγαποβότανο, αγαπόχορτο, αμάραντος, πόλιο, χορτάρι ή βότανο της Παναγιάς, παναγιόχορτο, αντωναίδα, λαγοκοιμιθιά, φτεμόχορτο, γερακούνδιο, λουτρόχορτο, ασπρόχορτο, σπληνοβότανο, στομαχοβότανο , λιβανόχορτο, ύσσωπος.

Πολυετής, χαμηλή πόα, αυτοφυής σε βραχώδεις και ξηρές περιοχές της Μεσογείου. Αποτελείται από μικρά, σχεδόν γκρι φύλλα κι ανθοφορεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με λευκά ή μωβ, μικρά κι άοσμα άνθη σε ταξιανθίες.

Στο φυτό αποδίδονταν πληθώρα φαρμακευτικών ιδιοτήτων και χρησιμοποιούνταν ευρέως από τη λαϊκή ιατρική. Με ανακοίνωση του ο ΕΟΦ το 2002 ενημέρωσε για τους κινδύνους που εγκυμονούν από τη λήψη προϊόντων που περιέχουν το εν λόγω φυτό.

Το φυτό λέγεται αγαποβότανο καθώς πιστεύονταν ότι αποτελεί ισχυρό βότανο που προκαλεί τον έρωτα.

Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «τεύκτριον ή πόλιον το ορεινόν», κι αναφέρεται στις θεραπευτικές του ιδιότητες ως αντικαταθλιπτικό αλλά και για την αύξηση της αντίστασης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.