Αχιλλέα ή αχίλλεια (αγριαψιθιά) - Achillea millefolium 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Achillea millefolium

Γένος: Achillea

Οικογένεια: Asteraceae (Compositae) / Αστεροειδή (Σύνθετα)
Συχνές ονομασίες: yarrow, common yarrow, plumajillo, herbal militaris, gordaldo, nosebleed plant, old man's pepper, devil's nettle, sanguinary, milfoil, soldier's woundwort, thousand-leaf, thousand-seal / Αχιλλέα η χιλιόφυλλος, αχίλλεια, πέλινο, συμηλούδι, αγριαψιθιά, δάκρυ της Αφροδίτης.

Ποώδες, πολυετές, ανθοφόρο φυτό με ακιδωτά φύλλα σύνθετα και ακιδωτά.

Γνωστό βότανο από την αρχαιότητα ως «Ἀχίλλειον» κατά το Διοσκουρίδη, κι «Ἀχιλλείαν» κατά το Θεόφραστο. Αναφέρονται στις θεραπευτικές του ιδιότητες κυρίως ως αιμοστατικό.

Το όνομα του φυτού προέρχεται από τον μυθικό ήρωα Αχιλλέα, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου τραυματίστηκε από τα βέλη του Πάρη στο μοναδικό τρωτό του σημείο την πτέρνα. Η θεά Αφροδίτη, δακρυσμένη, τον συμβούλεψε να δέσει στην πληγή του το συγκεκριμένο φυτό λόγω των αιμοστατικών του ιδιοτήτων. Σύμφωνα με άλλο μύθο, το συγκεκριμενο βότανο το έδωσε στον Αχιλλέα ο κένταυρος Χείρωνας για να γιατρεύει τα τραύματα.

Στον Κήπο μας θα βρείτε διάφορες ποικιλίες αχίλλεας, όπως:

  • Achillea millefolium.
  • Achillea millefolium safran, με έντονου πορτοκαλί χρώματος άνθη κατά τους θερινούς μήνες.
  • Achillea millefolium Braise, με έντονου χρώματος, αρωματικά άνθη στις αποχρώσεις του κόκκινου κατά τους θερινούς μήνες.
*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.