Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Abutilon x hybridum

Γένος: Abutilon

Οικογένεια: Malvaceae
Συχνές ονομασίες: Indian mallow, Chinese lantern, flowering maple plant, Chinese bellflower / Αβούτιλο, καμπανούλα, κινέζικο φαναράκι.

Θαμνώδες, καλλωπιστικό φυτό, που τα λαμπερά άνθη του θυμίζουν αυτά του ιβίσκου και τα φύλλα του παρομοιάζονται με του πλατάνου. Η αγάπη των κηπουρών για τα άνθη των αβούτιλων δημιούργησε το υβριδοποιημένο, πανέμορφο είδος abutilon x hybridum, γνωστά κι ως κινέζικα φαναράκια.

Το γένος abutilon περιλαμβάνει ευπαθή θαμνώδη φυτά που διαβιούν σε ζεστά κι ήπια κλίματα. Προτιμάει τις ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης, το πότισμα τις βραδινές ώρες, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κι απαιτεί προστασία τους χειμερινούς μήνες.

Το είδος Abutilon theophrastii (αγριοβαμβακιά) οφείλει την επιστημονική του ονομασία στον πατέρα της βοτανικής Θεόφραστο. Πρόκειται για  ζιζάνιο που απομακρύνεται κατά τον καθαρισμό των κήπων, αγνοώντας τις πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητές του. Στο φυτό αποδίδονται μαλακτικές, αιμοστατικές, αντιπυρετικές, διουρητικές ιδιότητες κι αποτέλεσε παραδοσιακά φάρμακο, κυρίως στην Κίνα, για την αντιμετώπιση κυρίως στομαχικών πόνων, δυσεντεριών και του πυρετού. Από τις ίνες του φυτού  κατασκευάζονταν ίνες και σκοινιά, που χαρακτηρίζονταν από μεγάλη ανθεκτικότητα, καθώς και χαρτί.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.