Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Artemisia spp.

Γένος: Artemisia

Οικογένεια: Asteraceae (Compositae) / Αστεροειδή (σύνθετα)
Συχνές ονομασίες: wormwood, absinthe, sagewort / Αρτεμισία το αψίνθιον, αρτεμισία, άψινθος, αψιθιά, αγριαψιθιά, απιστιά, πέλινο, αβροβότανο.

Ποώδες, πολυετές φυτό αποτελούμενο από ευθείς μίσχους και γκριζοπράσινα φύλλα στην επάνω πλευρά και λευκά στην κάτω.

Ιθαγενές φυτό των περιοχών της Ευρασίας και της Βόρειας Αφρικής. Το φυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα κι η επιστημονική – λατινική ονομασία του προέρχεται από τη θεά του κυνηγιού Άρτεμις. Χρησιμοποιούνταν ως βότανο από τη λαϊκή, παραδοσιακή ιατρική. Μερικές από τις ιδιότητες που αποδίδει ο μεγάλος φαρμακολόγος της αρχαιότητας,  Διοσκουρίδης στο «αψίθιον» είναι στυπτικές, θερμαντικές, καθαρτικές, αντιμυκητιακές, εμμηναγωγικές ιδιότητές, το αναφέρει ως φάρμακο για το κοιλιακό και στομαχικό άλγος, σε παθήσεις της χολής, ως ορεξιογόνο καθώς κι ως αντικουνουπικό για επάλειψη μαζί με λάδι.  Χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία  αλλά χρησιμοποιείται και στην ποτοποιεία (Artemisia  absinthium) για των αρωματισμό αλκοολούχων ποτών, αποτελώντας το βασικό συστατικό στο ποτό αψέντι (Absinthe). Με την τοποθέτηση φυτών αρτεμισίας στον κήπο σας έχετε ένα φυσικό απωθητικό τρωκτικών και φιδιών, καθώς η μυρωδιά της τα ενοχλεί.

Τα φυτά του γένους της αρτεμισίας, και κυρίως το είδος της ετήσιας αρτεμισίας (Artemisia annua – sweet wormwood) χρησιμοποιήθηκαν κι από τη σύγχρονη ιατρική, χάρη της βιοδραστικής ουσίας αρτεμισινίνης που περιέχουν, ως το φάρμακο κατά της ελονοσίας, μελετάται η δράση τους ενάντια στον καρκίνο καθώς και κατά του COVID-19.

Στον Κήπο μας κυριαρχούν τα είδη Artemisia schmidtiana (silvermound) και  Artemisia  absinthium “Powis Castle”.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.