Υπερικό το μεγακάλυκο - Hypericum calycinum 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Hypericum calycinum

Γένος: Hypericum

Οικογένεια: Hypericaceae
Συχνές ονομασίες: rose of Sharon, Aaron’s beard, St. John’s wort, Jerusalem star, gold flower / Υπερικό το μεγακάλυκο, Υπέρικο έρπων, υπερικό ή υπέρικο, βότανο του Αγίου Ιωάννου.

Αειθαλής, χαμηλός θάμνος, μέτριας αλλά ταχείας ανάπτυξης, με μεγάλα κίτρινα άνθη. Τα φύλλα είναι του έχουν πράσινο χρώμα την άνοιξη και το καλοκαίρι και σκουραίνουν (προς το καφέ) το φθινόπωρο. Τα περισσότερα από 370 είδη του γένους υπερικό είναι γνωστά από την αρχαιότητα καθώς χρησιμοποιούνταν από τη λαϊκή ιατρική και διακοσμούσαν με αυτά θρησκευτικά είδωλα, γιατί θεωρούσαν ότι προστατεύονται με τον τρόπο αυτό από τα δαιμόνια.

Η ονομασία «υπερικόν» αποτελείται από δύο συνθετικά «υπέρ» + «εικών» που σημαίνει ότι «το φυτό είναι υπεράνω της εικόνας» με διττή έννοια, είτε επειδή θεωρούνταν υπεράνω της δύναμης των Θείων, με υπερφυσικές δηλαδή δυνάμεις, είτε επειδή παραδοσιακά τοποθετούνταν επάνω από το εικόνισμα του Αγίου Ιωάννη κατά την ημέρα του εορτασμού του. Υπάρχει μία ακόμη θεωρία, κατά την οποία ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από τις  «υπό» + «ερείκη» λόγω της συχνότητας εμφάνισης του κάτω από φυτά του γένους της ερείκης.

Στον Κήπο μας θα βρείτε την ποικιλία Hypericum calycinumHidcote“, ένα συμπαγές, θαμνώδες φυτό με μεγάλα, κίτρινα άνθη που προσδίδουν κίτρινο χρώμα στον καλοκαιρινό κήπο.

Υπάρχουν διάφορα είδη υπερικού αυτά με πιο γνωστά αυτά με τη λαϊκή ονομασία βαλσαμόχορτο και σπαθόχορτο. Στον Κήπο μας θα συναντήσετε τα παρακάτω είδη:

  • Hypericum perforatum (St. John’s wort) – Υπερικόν το διάτρητον (βαλσαμόχορτο), με κίτρινα άνθη και χαρακτηριστικές μαύρες κηλίδες στα φύλλα του, αν τα κοιτάξει κανείς στο φως, που μοιάζουν σα διάτρητα, το οποίο χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Θα το βρείτε στον Κήπο μας στο Κήπο του Διοσκουρίδη.
  • Hypericum perfoliatum (St. John’s wort) – Yπέρικο το περιβλαστόφυλλο (σπαθόχορτο). Όμοιο σε μορφή με το είδος Hypericum perforatum με μικρές διαφορές μεταξύ τους ως προς το σχήμα των φύλλων. Χρησιμοποιείται, ομοίως, για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Θα το βρείτε στον Κήπο μας στο Κήπο του Θεόφραστου.
  • Hypericum androsaemum L.(tutsan, sweet amber)  – Υπερικό το ανδρόσαιμο, με μικρά κίτρινα άνθη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και κοκκινωπούς καρπούς το φθινόπωρο, το οποίο χρησιμοποιείται στην ανθοκομία ως καλλωπιστικό. Θα το βρείτε σε διάφορα σημεία στον Κήπο μας.
  • Hypericum calycinum (Rose of Sharon, Aaron’s beard, gold flower) – Υπέρικο το μεγακάλυκο, με μεγάλα κίτρινα άνθη, το οποίο χρησιμοποιείται στην κηποτεχνία ως καλλωπιστικό. Θα το βρείτε σε διάφορα σημεία στον Κήπο μας.
*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.