Υπερικό το ανδρόσαιμο - Hypericum androsaemum 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Hypericum androsaemum L.

Γένος: Hypericum

Οικογένεια: Clusiaceae / Κλουσιίδες
Συχνές ονομασίες: tutsan, sweet amber, parkleaves / Υπερικό το ανδρόσαιμο, υπερικό ή υπέρικο.

Θάμνος με μικρά κίτρινα άνθη τους καλοκαιρινούς μήνες και στρογγυλούς, κόκκινους, ξηρούς, σαρκώδεις καρπούς το φθινόπωρο. Χαρακτηριστικά μακριοί οι στήμονες των λουλουδιών είναι περίπου ισομήκεις με τα πέταλα. Θεωρείται εύκολο κι ανθεκτικό φυτό και χωρίς ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις, αποτελώντας έναν περιζήτητο διακοσμητικό θάμνο, ακόμη και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις.

Το φυτό θεωρείται ότι παρουσιάζει θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνταν ως πανάκεια.

Η ονομασία «υπερικόν» αποτελείται από δύο συνθετικά «υπέρ» + «εικών» που σημαίνει ότι «το φυτό είναι υπεράνω της εικόνας» με διττή έννοια, είτε επειδή θεωρούνταν υπεράνω της δύναμης των Θείων, με υπερφυσικές δηλαδή δυνάμεις, είτε επειδή παραδοσιακά τοποθετούνταν επάνω από το εικόνισμα του Αγίου Ιωάννη κατά την ημέρα του εορτασμού του. Υπάρχει μία ακόμη θεωρία, κατά την οποία ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από τις  «υπό» + «ερείκη» λόγω της συχνότητας εμφάνισης του κάτω από φυτά του γένους της ερείκης.

Υπάρχουν διάφορα είδη υπερικού αυτά με πιο γνωστά αυτά με τη λαϊκή ονομασία βαλσαμόχορτο και σπαθόχορτο. Στον Κήπο μας θα συναντήσετε τα παρακάτω είδη:

    • Hypericum perforatum (St. John’s wort) – Υπερικόν το διάτρητον (βαλσαμόχορτο), με κίτρινα άνθη και χαρακτηριστικές μαύρες κηλίδες στα φύλλα του, αν τα κοιτάξει κανείς στο φως, που μοιάζουν σα διάτρητα, το οποίο χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Θα το βρείτε στον Κήπο μας στο Κήπο του Διοσκουρίδη.
    • Hypericum perfoliatum (St. John’s wort) – Yπέρικο το περιβλαστόφυλλο (σπαθόχορτο). Όμοιο σε μορφή με το είδος Hypericum perforatum με μικρές διαφορές μεταξύ τους ως προς το σχήμα των φύλλων. Χρησιμοποιείται, ομοίως, για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Θα το βρείτε στον Κήπο μας στο Κήπο του Θεόφραστου.
    • Hypericum androsaemum L.(tutsan, sweet amber)  – Υπερικό το ανδρόσαιμο, με μικρά κίτρινα άνθη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και κοκκινωπούς καρπούς το φθινόπωρο, το οποίο χρησιμοποιείται στην ανθοκομία ως καλλωπιστικό. Θα το βρείτε σε διάφορα σημεία στον Κήπο μας.
    • Hypericum calycinum (Rose of Sharon, Aaron’s beard, gold flower) – Υπέρικο το μεγακάλυκο, με μεγάλα κίτρινα άνθη, το οποίο χρησιμοποιείται στην κηποτεχνία ως καλλωπιστικό. Θα το βρείτε σε διάφορα σημεία στον Κήπο μας.
*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.