Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Matthiola incana

Γένος: Matthiola

Οικογένεια: Brassicaceae / Βερβενοειδή

Συχνές ονομασίες: stock, hoary stock, tenweeks stock / μαθιόλα η πολιά, μαθιόλα, άγρια βιολέτα.

Θαμνώδες είδος άγριας βιολέτας αποτελούμενο από όρθιους βλαστούς, διακλαδιζόμενους κι ελαφρά ξυλοποιημένους στη βάση, με σταχτοπράσινα επιμήκη, λογχοειδή φύλλα, χνουδωτά όπως κι οι βλαστοί. Τα άνθη μονά ή διπλά, σε επάκριες ταξιανθίες και σε διάφορα χρώματα.

Προτιμά τα καλά στραγγιζόμενα και γόνιμα εδάφη και τις προσήλιες θέσεις φύτευσης, αλλά όχι την υπερβολική ζέστη. Κατάλληλο και για παραθαλάσσιες περιοχές.

Η βιολέτα έχει φαρμακευτικές ιδιότητεςκαι χρησιμοποιείται από τη φαρμακοβιομηχανία. Τα άνθη της, επίσης χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία, τη ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία.

Στη λαϊκή παράδοση αναφέρεται πως ένα στεφάνι από βιολέτες  αποτρέπει τη ζαλάδα κι οι Ρωμαίοι στόλιζαν τα τραπέζια με τα συμπόσια με βιολέτες πιστεύοντας πως έτσι θα αποτρέπονταν η μέθη.

Στον Χριστιανισμό οι βιολέτες χρησιμοποιούνται για τον στολισμό του επιταφίου το βράδυ τις Μεγάλης Πέμπτης.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.