Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Thuja orientalis (Platycladus orientalis)

Γένος: Thuja

Οικογένεια: Cupressaceae / Κυππαρισσοειδή
Συχνές ονομασίες: chinese arborvitae, chinese thuja, oriental arborvitae, biote, chinese arborvitae, eastern arborvitae / τούγια, θούγια, θυία.

Αειθαλές, κωνοφόρο, καλλωπιστικό, κυπαρισσοειδές δέντρο ή θάμνος με πυκνή, ορθόκλαδη, πυραμιδοειδή, συνήθως, κόμη πρασινοκίτρινου χρώματος με λεπιόδη φύλλα, με τα νεαρά φύλλα να είναι πιο επιμήκη. Δεν παρουσιάζει εδαφικές απαιτήσεις κι αποτελεί ανθεκτικό φυτό στην καλοκαιρινή ζέστη, στην παγωνιά, στην αλατότητα και στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Απαιτεί τακτικά ποτίσματα την περίοδο του καλοκαιριού. Για να διατηρηθεί το πυκνό και συμπαγές της σχήμα απαιτεί κλάδεμα δύο φορές ετησίως, στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου. Χρησιμοποιείται στην κηποτεχνία συνήθως ως φυσικός φράχτης ή ανεμοθραύστης.

Η τούγια απαριθμεί πολλά είδη και ποικιλίες.  Στον Κήπο μας θα βρείτε μερικές από αυτές, όπως Thuja aurea nana με χρυσοκίτρινο χρώμα φυλλώματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που γίνεται χαλκοκόκκινο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και Thuja plicata με πλατύ, κωνικό σχήμα και με γυαλιστερό, πράσινο φύλλωμα τους καλοκαιρινούς μήνες και χαλκοκόκκινο το χειμώνα.