Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Satureja montana

Γένος:  Satureja

Οικογένεια: Lamiaceae / Λαμιοειδή
Συχνές ονομασίες: savory, winter savory, perennial savory, white thyme / σατουρέγια, θρούμπι, χειμερινό θρούμπι, γεροντόχορτο, τραγορίγανος, ζαμπούρι.

Το θρούμπι αποτελεί βότανο με αρχαία φήμη, που θεωρείται τόσο μαγειρικό όσο και φαρμακευτικό φυτό. Η συγκεκριμένη είναι η χειμερινή ποικιλία, πρόκειται για αρωματικό, θαμνώδες φυτό με όρθιους, αποξηλωμένους βλαστούς, επιμήκη, οξύλυκτα, σκουροπράσινα φύλλα και μικρά, λευκά λουλούδια. Καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό για διακοσμητικούς σκοπούς, αλλά η κυρίως χρήση της βρίσκεται στην κουζίνα, καθώς αποτελεί ένα αρωματικό βότανο που προσδίδει γεύση στο φαγητό.

Ο Διοσκουρίδης αναφέρεται στο θρούμπι ως θύμβρα, αλλά αναφέρει και τα ονόματα ὀρσίνη, προβάτιος, ὀσμῖτις, ὀρίγανον ἄγριον, ἀγήρατον, και το περιγράφει ως φυτό που φύεται σε βραχώδη εδάφη, την παρομοιάζει στις ιδιότητες με το θυμάρι και προτείνει τη χρήση του ως ευεργητική για την υγεία και διακρίνει δύο ποικιλίες.

Στον Κήπο μας θα βρείτε δύο ποικιλίες:

  • Satureja hortensis – καλοκαιρινό θρούμπι
  • Satureja montana – χειμερινό θρούμπι
*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.