Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Ruellia tuberosa

Γένος: Ruellia

Οικογένεια: Acanthaceae / Ακανθίδες
Συχνές ονομασίες: ruellia, wild petunias, minnieroot, fever root, snapdragon root, sheep potato, popping pod, duppy gun, cracker plant / ρουέλια, μεξικάνικη πετούνια, άγρια πετούνια.

Μικρός, αειθαλής, διετής θάμνος με βαθυπράσινα, μακρόστενα, αντίθετα φύλλα, ανθοφόρος με μπλε-μωβ άνθη και κονδηλώδεις ρίζες. «Χαϊδευτικά» λέγεται «πυροβόλο» λόγω της ιδιότητας των αποξηραμένων καρπών του να πετάγονται είτε όταν τρυπηθούν με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο είτε στην επαφή τους με το νερό. Πρόκειται για ένα είδος άγριας πετούνιας που εξαπλώνεται μέσω της έκρηξης αυτής των σπόρων του.

Προτιμά προσήλιες και ημισκιερές θέσεις φύτευσης και ζεστά κλίματα. Χρησιμοποιείται σε μπορντούρες ή μενονωμένα σε κήπους, βραχόκηπους και γλάστρες.

Η ρουέλια ευδοκιμεί στο Μεξικό, χρησιμοποιείται συνήθως ως καλλωπιστικό φυτό αλλά μερικές υποκατηγορίες του έχουν και φαρμακευτική χρήση, που χρησιμοποιούνται από τη λαϊκή και στην αγιουβερδική ιατρική. Χρησιμοποιείται, επίσης, ως φυσική βαφή στην κλωστοϋφαντουργεία.

Στον Κήπο μας δείτε και τη σπάνια ποικιλία Rouelia sp Moench, πιθανώς αρχέτυπο του φυτού. Ο Διοσκουρίδης την αναφέρει ως «ρουέλια η πολύκλαδος», κι αναφέρεται στη χρήση του φυτού ενάντια των ψειρών.

Λίστα Πασχαλιά Κλείσε Ραντεβού Τηλέφωνο: (+30) 26340-45707
Αηδόνι Γαβρολίμνης, Ναύπακτος – 300 14

© 2018 Ζέλιος Γη – Βοτανικός Κήπος