Βοτανικός Κήπος

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Buxus sempervirens L.

Γένος: Buxus

Οικογένεια: Buxuceae / Πυξοειδή

Συχνές ονομασίες: Caucasian boxwood, European box, boxtree, boxwoodtree, box / Πυξός, πυξάρι, τσαμσίρι, τσιμισίρι.

Αειθαλής, ανθεκτικός θάμνος με πυκνό και συμπαγές φύλλωμα, ιδανικό στην κηποτεχνία για περίτεχνα κουρέματα – φυτογλυπτική αλλά κι ως φυσικός φράκτης. Φέρει μικρά, ωοειδή, γυαλιστερά, αντίθετα, δερματώδη και καταπράσινα φύλλα όλες τις εποχές του χρόνου και μικρά, κίτρινα άνθη την άνοιξη, χωρίς καλλωπιστική αξία αλλά με μελισσοκομικό ενδιαφέρον. Ο πύξος ήταν γνωστός από την αρχαιότητα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, στο έργο του “Περί θαυμασίων ακουσμάτων” αναφέρει τις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού από πυξό που φύονταν στην Τραπεζούντα του Πόντου ως φάρμακο για την επιληψία «Εν Τραπεζούντι τη εν Πόντω γίγνεται το μέλι της πύξου βαρύοσμο και φασίν τούτο τους μεν υγιαίνοντας εξιστάνται, τους δε επιλήπτους και τελέως απαλλάττειν». Το φυτό χρησιμοποιήθηκε επίσης για την κατασκευή ξύλινων αντικειμένων, όπως μουσικών οργάνων λόγω της ανθεκτικότητας του ξύλου του. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι από το ξύλο του κατασκευάστηκαν στην αρχαιότητα και πήραν το άνομα τους κι από αυτό οι πυξίδες. Οι πυξίδες ήταν αγγεία που χρησιμοποιούσαν κυρίως οι γυναίκες για τη φύλαξη των κοσμημάτων τους. Πάνω στα αγγεία αυτά έχουν βρεθεί κι οι πρώτες υπογραφές των χαρακτών – καλλιτεχνών τους. 

Στον Κήπο μας θα βρείτε και το υβριδοποιημένο είδος Buxus Macrophyla x Rotundifolia, σφαιρικός θάμνος που χρησιμοποιείται στη φυτογλυπτική.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.