Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Viburnum tinus

Γένος: Viburnum

Οικογένεια: Adoxaceae
Συχνές ονομασίες: laurustinus, laurestine / Βιβούρνο τίνους, βιβούρνο κοινό, Βιβούρνο, βιβούρνιο, ψευδοδάφνη.

Αειθαλές φυτό γρήγορης ανάπτυξης και παρατεταμένης ανθοφορίας καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα έως και τα τέλη της άνοιξης με λευκά άνθη σε επάκριες ταξιανθίες. Μετά το πέρας της ανθοφορίας του σχηματίζονται μικροί, σφαιρικοί, μαύροι καρποί. Πρόκειται για ιδιαίτερα ανθεκτικό σε ξηροθερμικές συνθήκες, στο ψύχος, στον αέρα, στην αλατότητα, στις παραθαλάσσιες φυτεύσεις, και χωρίς ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις και προτιμάται σε κήπους κυρίως ως μπορντούρα. 

Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως «βιβούρνο τίνους», κι αναφέρεται στις θεραπευτικές-αντσπασμωδικές του ιδιότητες. Στην παραδοσιακή – λαϊκή φαρμακευτική το βιβούρνο καταναλώνονταν ως αφέψημα για γυναικολογικά κυρίως προβλήματα.

Στον Κήπο μας μπορείτε να δείτε και την ποικιλία Viburnum tinus “Eve Price” με τα ροζ μπουκέτα, ελαφρώς αρωματικών λουλουδιών. Άλλα είδη βιβούρνου που μπορείτε να βρείτε στον Κήπο μας είναι το Εύοσμο βιβούρνο –  Viburnum odorantissimum, το βιβούρνο χιονόσφαιρα – Viburnum opulus,και το βιβούρνο λούσιντουμ – Viburnum lucidum.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.