Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Plumbago auriculata
Γένος: Plumbago
Οικογένεια: Plumbaginaceae / Πλουμβαγινίδες
Συχνές ονομασίες: Plumbago, cape leadwort, Leaderwort, blister leaf, cape Plumbago / πλουμπάγκο, πλουμβάγο, λεπιδόχορτο, μολύβδαινα, αγριομάρουλο, πετρομάρουλο, μπλε γιασεμί, κινέζικο γιασεμί.
Ανθοφόρος, ταχέως αναπτυσσόμενος, αειθαλής, πολυετής, ημιαναρριχώμενος θάμνος, ιδιαίτερα αγαπητός λόγω της παρατεταμένης κι όμορφης ανθοφορίας του και με καταγωγή από τη Ν. Αφρική. Αποτελείται από ωοειδούς σχήματος και γλαυκού χρώματος φύλλα, με μικρό μίσχο και στεφάνη με γαλάζια – παλ, συνήθως, άνθη σε επάκριες ταξιανθίες. Απαιτεί θερμό κλίμα, προστασία από τους ανέμους και την παγωνιά αλλά και τακτικό πότισμα καθώς και γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση για να ευδοκιμήσει. Επίσης, οι προσήλιες θέσεις φύτευσης του χαρίζουν εντυπωσιακότερη ανθοφορία.
Στην ελληνική ύπαιθρο συναντάται συχνά ως αυτοφυές το είδος Plumbago europaea / λεπιδόχορτο.
Το φυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, καθώς όλα τα μέρη του φυτού παρουσιάζουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τη λαϊκή-παραδοσιακή ιατρική διαφόρων λαών ανά τους αιώνες, με τις ιδιότητες του φυτού να επαληθεύονται, σήμερα, από τη σύγχρονη επιστήμη. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (Ρωμαίος φυσιοδίφης συγγραφέας, 1ος αι. μ.Χ.) το αναφέρει ως θεραπεία στη δηλητηρίαση με μόλυβδο, από όπου προκύπτει κι η ονομασία του καθώς plumbum σημαίνει μόλυβδος. Η δεύτερη λέξη της επιστημονικής – λατινικής ονομασίας του φυτού, auriculata σημαίνει ο έχων αυτιά, και προκύπτει από την περιγραφή των φύλλων του ως αυτιά.
*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.