Πικροδάφνη - Nerium oleander 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Nerium oleander L.

Γένος: Nerium

Οικογένεια: Apocynaceae / Αποκυνίδες
Συχνές ονομασίες: Oleander, rose-laurel, rose bay, common oleander / Νήριον το ολέανδρον - Νήριον η ροδοδάφνη, πικροδάφνη, ροδοδάφνη.

Αειθαλής και ιδιαίτερα συχνός θάμνος που μπορεί να φτάσει σε ύψος 5 μέτρων. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες θέσεις και προτιμά τα υγρά εδάφη αλλά είναι ανθεκτικός ακόμη και σε ελαφρώς υφάλμυρα εδάφη.Αποτελείται από λογχοειδή, δερματώδη φύλλα και συνήθως ροζ-κόκκινα ή λευκά άνθη. Στην Ελλάδα είναι αυτοφυής, όπως και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Το φυτό είναι ιδιαίτερα τοξικό λόγω της τοξικής ουσίας νηριίνη, που περιέχεται στο φυτό κι αποτελεί τη φυσική προστασία στις επιθέσεις ζώων.

Το φυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Πιθανώς με φύλλα πικροδάφνης στο νερό δηλητηρίασαν οι Πέρσες το νερό που έπιναν τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η επιστημονική – λατινική ονομασία του φυτού προέρχεται από την ελληνική γλώσσα, συγκεκριμένα το Nerium – νήριον προέρχεται από τη λέξη νερό, επειδή το φυτό είναι υδρόφιλο. Το δεύτερο σκέλος  oleander – ολέανδρον  προέρχεται από τις λέξεις ὀλλύω (που σημαίνει καταστρέφω – σκοτώνω) και ανἠρ (που σημαίνει άντρας) περιγράφοντας πολύ γλαφυρά την επικινδυνότητα του φυτού. Κατά άλλους βέβαια το δεύτερο σκέλος προκύπτει από την ομοιότητα των φύλλων του φυτού με αυτά της ελιάς (olea).

Η πικροδάφνη αποτελεί το λουλούδι σύμβολο της πόλης της Χιροσίμα, καθώς ήταν αυτό  που άνθισε μετά τον βομβαρδισμό της.

Στον Κήπο μας θα βρείτε διάφορες ποικιλίες πικροδάφνης, όπως:

Nerium oleander “Magali”, “Pink Beauty”, “Luis Pouget” σε διάφορες αποχρώσεις του ροζ και του φούξια, η πιο κοκκινωπή ποικιλία “Italia”, η λευκή “Isabelle” κι άλλες.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.