Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Parthenocissus quinquefolia

Γένος: Parthenocissus

Οικογένεια: Vitaceae
Συχνές ονομασίες: Virginia creeper, woodbine, Victoria creeper, five-leaved ivy,  five-finger / Παρθενόκισσος ο πεντάλοβος, αμπέλοψη, παρθενοκισσός.

Αναρριχητικό, ανθεκτικό, φυλλοβόλο, εύκολης ανάπτυξης φυτό με καταγωγή από την Αμερική. Αποτελείται από λοβωτά, παλαμοειδή, πριονωτά, πράσινα φύλλα που γίνονται κατακόκκινα έως μπορντό κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, προσδίδοντας εντυπωσιακό χρώμα. Οι νέοι βλαστοί έχουν κοκκινωπό χρώμα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το φυτό ανθίζει με πολύ μικρά λουλούδια, τα οποία συνήθως δεν είναι ευδιάκριτα λόγω του ζωηρού φυλλώματος του φυτού. Το χειμώνα, όταν τα φύλλα του πέσουν, στο φυτό υπάρχουν μικροί, μωβ, σφαιρικοί καρποί, εδώδιμοι κι αγαπητοί από τα πτηνά, αλλά τοξικοί για τον άνθρωπο. Το φυτό αναπτύσσεται και προσκολλάται σε κάθε είδους, ομαλή επιφάνεια, χάρη στα εξειδικευμένα στελέχη που διαθέτει υπό μορφή νήματος που το βοηθούν στη στήριξη, την προσκόλληση και την αναρρίχηση, τα οποία διαθέτουν μικρά, μαξιλαράκια που λειτουργούν σαν… βεντούζες! Δεν παρουσιάζει εδαφικές ή άλλες απαιτήσεις, αποτελεί ένα εύκολο φυτό κι εύκολη λύση για κάθε επίδοξο κηπουρό. Προτιμάει τις προσήλιες έως ημισκιερές θέσεις φύτευσης κι απαιτεί κλάδεμα για να περιορίζεται και να τιθασεύεται η ανάπτυξη του.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.