Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Ligustrum lucidumW.T. Aiton

Γένος: Ligustrum

Οικογένεια: Oleaceae / Ελαιίδες
Συχνές ονομασίες: chinese wax leaf privet, glossy privet, Nepal privet, tree privet, broad leaf privet / λιγούστρο, λιγκούστρο.

Αειθαλής θάμνος έως μικρό δέντρο που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 15 μέτρα, αποτελούμενος από μεγάλα, λαμπερά, αντίθετα, ωοειδή, οξύληκτα φύλλα με σκουροπράσινο χρώμα στην επάνω επιφάνεια κι  ανοιχτοπράσινο στην κάτω. Φέρει λευκά, μικρά άνθη με τέσσερα πέταλα, τα οποία σχηματίζουν ταξιανθίες και μαύρους, σφαιρικούς καρπούς. Η φυσική εξάπλωση του είδους είναι στην Κίνα. Είναι φωτόφιλο είδος. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται σε δεντροστοιχίες και ως θάμνος για φράχτες και μπορντούρες σε πάρκα και πλατείες.

Χρησιμοποιείται για το σχηματισμό φυσικού φράχτη.

Τα λιγούστρα είναι τοξικά, καθώς περίεχουν ένα γλυκοσίδιο, τη συριγκίνη ή λιγουστρίνη, η οποία είναι ερεθιστική για τον άνθρωπο και δηλητηριώδης για τα μηρυκαστικά.

Το φυτό παρουσιάζει φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται από την κινέζικη, λαϊκή ιατρική, από όπου και κατάγεται, αλλά και στην ομοιοπαθητική.

Στον Κήπο μας θα βρείτε και την ποικιλία Ligustrum lucidum “tricolor” με τα πανασέ φύλλα και τα αρωματικά λουλούδια.

Επίσης, υπάρχει το είδος Ligustrum vulgare.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.