Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Lagerstroemia indica “Nivea”

Γένος: Lagerstroemia

Οικογένεια: Lythraceae / Λυθροειδή
Συχνές ονομασίες: crape myrtle, pride of India, Koeniginblume, jarul, banabá / Λαγερστροιμία η ινδική, λαγκεστρέμια, λαγερστροιμία, στρατηγός, κρεπ-μυρτιά, κρεπ-μυρτιά της Βασίλισσας, καμάρι της Ινδίας.

Καλλωπιστικό, ανθοφόρο, φυλλοβόλο δενδρώδες φυτό των υποτροπικών και τροπικών περιοχών με καταγωγή από τη νότιο Ασία. Τα φύλλα του έχουν σκούρο πράσινο χρώμα που το φθινόπωρο γίνονται κίτρινα – πορτοκαλί και κόκκινα που εκπίπτουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και βγάζει νέα φύλλα την άνοιξη. Τα άνθη του σε ανθήλες (διακλαδισμένη ταξιανθία) είναι λευκού χρώματος με πτυχωτά πέταλα. Ανθίζει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις ή κάτω από άλλα δέντρα και είναι ανθεκτική στον παγετό αλλά και στη ξηρασία. Προσελκύει τα ωδικά πτηνά, που συνηθίζουν να φτιάχνουν τις φωλιές τους στο φυτό αυτό.

Το φυτό παρουσιάζει φαρμακευτικές ιδιότητες, π.χ. πάστα από τα λουλούδια του φυτού εφαρμόζεται εξωτερικά σε κοψίματα και πληγές. Στις ασιατικές χώρες διάφορα μέρη του φυτού καταναλώνονται ως αφέψημα. Στις Φιλιππίνες, το Υπουργείο Υγείας της χώρας, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το βότανο banabá από το είδος Lagerstroemia speciosa είναι ένα από τα 69 θεραπευτικά βότανα. Επίσης, στο Βουδισμό θεωρείται ως το δέντρο της διαφώτισης.

Στον Κήπο μας θα βρείτε διάφορες ποικιλίες λαγκεστρέμιας, όπως:

  • Lagerstroemia indica “Rosea” με ροζ χρώματος πτυχωτά άνθη,
  • Lagerstroemia indica “Nivea” με λευκού χρώματος πτυχωτά άνθη.
  • Lagerstroemia indica “Purple Tower”  με μωβ χρώματος πτυχωτά άνθη.
  • Lagerstroemia indica “Super violacea” με βιολετί χρώματος πτυχωτά άνθη.

 

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.