Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Hedera helix L.

Γένος: Hedera

Οικογένεια: Araliaceae

Συχνές ονομασίες: Ivy, bind wood, common ivy, English ivy, European ivy / Χέδερα η έλιξ, κισσός.

Αειθαλές, πολυετές,  αναρριχώμενο φυτό που έχει τη δυνατότητα να γαντζώνεται και να προσκολλάται παντού. Φέρει γυαλιστερά, λοβωτά φύλλα σε σκουροπράσινο χρώμα στην επάνω επιφάνεια και ανοιχτοπράσινο στην κάτω.

Το φυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα με το ίδιο όνομα, αλλά αναφέρεται κι ως κιθάραν, κίσσαρος, ποιητική, κορυμβήθρα, ἰθυντήριον, Διονύσιον ως αφιέρωμα στο θεό Διόνυσο (Βάκχος) που ήταν κισσοφόρος κ.ά. , μάλιστα πίστευαν ότι το στεφάνι του κισσού στο κεφάλι προφυλάσσει από το άλγος της μέθης. Ο Διοσκουρίδης αναφέρεται στις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού  ενάντια στις δυσεντερίες, σε προβλήματα της σπλήνας, στις κεφαλαλγίες, στις ωταλγίες, στις οδονταλγίες, ως αντιφθειρικό κ.ά. Ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται ο κισσός για τις ιδιότητες του στην ομοιοπαθητική.

Στον Κήπο μας θα βρείτε τον κλασσικό κισσό Hedera helix αλλά και τον Hedera colchica “Dentato Varieg” με τα καρδιοσχημα, δίχρωμα, πανασέ φύλλα.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.