Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Jasminum spp.

Γένος: Jasminum

Οικογένεια: Oleaceae
Συχνές ονομασίες: common jasmine, Jessamine, poet’s jasmine, summer jasmine, white jasmine, jasmine, common white jasmine / Ίασμος ο φαρμακευτικός, γιασεμί, ίασμος, ιάσμινο.

Κοινός, καλλωπιστικός, αναρριχητικός θάμνος, αποτελούμενος από απλά ή τρίφυλλα, πτερωτά φύλλα και λευκά, αρωματικά άνθη. Η καταγωγή του είναι από το Ιράν και τα Ιμαλάια κι αποτελεί ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό στο ψύχος. Ιδανικό φυτό για παραθαλάσσιες θέσεις φύτευσης καθώς η θαλάσσια αύρα ευνοεί την ανάπτυξη του φυτού. Υπάρχουν περίπου 300 ποικιλίες γιασεμιού. 

Στον Κήπο μας θα βρείτε πέραν από το κλασσικό, παραδοσιακό γιασεμί Jasminum officinale, θα βρείτε ακόμη την πολυανθή ποικιλία Jasminum polyanthum, αλλά και την αραβική ποικιλία σαμπάκ (Jasminum sambac). Η αραβική ποικιλία  λέγεται και φούλι ή μπουγαρίνι ή γκραντούκα και χαρακτηρίζεται από τα μεθυστικού αρωματος, μικρά μπουκέτα, λευκών, διπλών λουλουδιών κατα τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Από το γιασεμί παράγεται αιθέριο έλαιο, ιασμέλαιο, που χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοποιεία. 

Το γιασεμί  αποτελεί σύμβολο πολλών και διαφορετικών πραγμάτων στους λαούς της Ασίας, αποτελεί σύμβολο της μητρότητας στη Ταϊλάνδη, στη Τυνησία δύο διαφορετικά γεγονότα αναφέρονται ως “επανάσταση των γιασεμιών”, η Δαμασκός της Συρίας έχει ως σύμβολο της το φυτό αυτό, όπως και στη Κίνα αποτέλεσε σύμβολο των δημοκρατικών αγώνων.