Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Eugenia myrtifolia L.

Γένος: Eugenia

Οικογένεια: Myrtaceae / ‎Μυρτίδες
Συχνές ονομασίες: brush cherry, magenta cherry, magenta lillypilly / Ευγενία.

Καλλωπιστικός θάμνος με γυαλιστερά, πράσινα φύλλα που κοκκινίζουν το καλοκαίρι. Αειθαλές φυτό σε σχήμα  πυραμίδας, ανθοφορεί με λευκά άνθη μέσα το καλοκαίρι που μετατρέπονται σε μικρούς κόκκινους καρπούς το φθινόπωρο. Ανθεκτική στις υψηλές, καλοκαιρινές θερμοκρασίες και στην αλατότητα, ευαίσθητη όμως στους δυνατούς βοριάδες και στις υπό του μηδενός θερμοκρασίες. Προτιμά τις ημισκιερές θέσεις φύτευσης και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ούτε καν στο πότισμα, αφού ακόμα και τις θερμές, καλοκαιρινές ημέρες δε χρειάζεται περισσότερο πότισμα από 3 φορές την εβδομάδα.

To είδος ευγενίας (Eugenia uniflora L.), κοινώς γνωστό ως κεράσι του Σουρινάμ ή κεράσι της Βραζιλίας φέρει εδώδιμους, βιταμινούχους καρπούς, όμοιους με τα μούρα, αλλά με τοξικούς σπόρους. Στη Βραζιλία τοποθετούν τα φύλλα του φυτού αυτού στο δάπεδο των σπιτιών τους, γιατί καθώς περπατούν επάνω σε αυτά, βγάζουν μια μυρωδιά που απωθεί τις μύγες αλλά πιθανώς να προκαλέσει και δυσφορία στις ευπαθείς ομάδες. Το είδος αυτό χρησιμοποιείται ευρέως από τη λαϊκή ιατρική.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.