Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Duranta erecta L.

Γένος: Duranta

Οικογένεια: Verbenaceae / Βερβενίδες
Συχνές ονομασίες: golden dewdrop, pigeonberry, skyflower, vanilla bush, foerget-me-not tree / Δουράντα, ντουράντα, χρυσή δροσοσταλίδα, μούρο περιστεριού, δάκρυα της αναχώρησης, ουρανοανθός.

Αειθαλής θάμνος με ωοειδή, ελαφρώς οδοντωτά φύλλα και προέλευση από το Μεξικό και την Καραϊβική. Ανθοφορεί καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού με μπλε-μωβ ή λευκές κρεμαστές βοτρυοειδείς ταξιανθίες, προσελκύοντας πεταλούδες και ωδικά πτηνά. Τα αρωματικά της άνθη θυμίζουν βανίλια. Προτιμά τις ηλιόλουστες και προστατευόμενες από τον αέρα θέσεις φύτευσης, ανθεκτικό φυτό στο ψύχος και με μικρές απαιτήσεις σε νερό.

Ο καρπός της είναι ένα μικρό κίτρινο ή πορτοκαλί σφαιροειδές μούρο που περιέχει αρκετούς σπόρους. Τα φύλλα κι ο καρπός του φυτού είναι τοξικά κι υπάρχουν επιβεβαιωμένοι θάνατοι μικρών παιδιών και κατοικίδιων ζώων. Ωστόσο, τα ωδικά πτηνά τρώνε τους καρπούς του χωρίς να εμφανίζουν παρενέργειες. Τα ώριμα φυτά φέρουν συνήθως άκαμπτα μασχαλιαία αγκάθια και πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να κρατήσουν αυτό το ακανθώδες φυτό υπό έλεγχο, καθώς είναι πιθανό να εξαπλωθεί στον κήπο ως παράσιτο.

Ανήκει στην οικογένεια των Βερβενίδων στην οποία συγκαταλλέγονται μερικά από τα πιο σημαντικά θεραπευτικά φυτά παγκοσμίως. Το υποείδος duranta repens αποτελεί παραδοσιακό φαρμακευτικό λουλούδι, κυρίως στην ασιατική παραδοσιακή ιατρική και στη βιβλιογραφία αναφέρονται αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές, αντιιικές, αντιπαρασητικές δράσεις του φυτού καθώς και κατά του ιού της ηπατίτιδας Α και εντομοκτόνες ιδιότητες. Το σύνολο του φυτού χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπογονιμότητας, για νευραλγικές διαταραχές και επίσης ως απωθητικό εντόμων. Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς οι καρποί του είναι δηλητηριώδεις και τόσο τα φύλλα του όσο κι οι καρποί του περιέχουν υδροκυανικό οξύ.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.