Νυχτολούλουδο

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Mirabilis jalapa

Γένος: Mirabilis

Οικογένεια: Nyctaginaceae / Νυκταγινίδες

Συχνές ονομασίες: marvel of Peru, four o’clock flower / μιράμπιλις γιαλάπα, δειλινό.

Συχνό καλλιεργούμενο διακοσμητικό φυτό σε ποικιλία χρωμάτων. Πρόκειται για φυλλώδη, πολυετή θάμνο, με πυκνά διακλαδιζόμενα κλαδιά, που παράγει λουλούδια όλο το καλοκαίρι. Τα λουλούδια έχουν σχήμα τρομπέτας, αρωματικά σε ποικίλα χρώματα, ακόμα και στο ίδιο κλαδί. Χαρακτηριστικό του φυτού αυτού είναι ότι ανθίζει το βράδυ και μαραίνονται το επόμενο πρωινό, από όπου προκύπτει κι η κοινή ονομασία του, δειλινό.

Τα λουλούδια του χρησιμοποιούνται ως βρώσιμη βυσσινί χρωστική τροφίμων. Τα φύλλα μπορούν επίσης να καταναλωθούν μαγειρεμένα, αλλά ως επείγουσα επισιτιστική λύση – τροφή έκτακτης ανάγκης. Ο σπόρος σπάζεται και χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο πιπεριού.

Το φυτό παρουσιάζει φαρμακευτικές ιδιότητες αλλά χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς είναι δηλητηριώδες και θα πρέπει πάντα να ψηθεί ή μαγειρευτεί προηγουμένως. Χρησιμοποιείται επίσης για εξωτερική χρήση. Στη Νότια Αμερική, η ρίζα του φυτού χρησιμοποιείται ως παραισθησιογόνο.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.