Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Phlomis fruticosa L.

Γένος: Phlomis

Οικογένεια: Lamiaceae / Λαμιοειδή
Συχνές ονομασίες: Jerusalem sage, shrubby Jerusalem sage, French Jerusalem sage / Φλωμίς η θαμνώδης, ασφάκα.

Αυτοφυές, πολυετές, μεσογειακό φυτό των βραχωδών περιοχών. Συναντάται ως αυτοφυές σε άγονες, πετρώδεις περιοχές χαμηλού υψομέτρου κι υψηλής ηλιοφάνειας, ιδανικό φυτό ακόμη και για παραθαλάσσιες θέσεις φύτευσης. Πρόκειται για θαμνώδες φυτό αποτελούμενο από ξυλώδες βλαστό με γκριζοπράσινα, χνουδωτά, λογχοειδή, αρωματικά φύλλα, τα οποία ομοιάζουν με αυτά του φασκόμηλου. Ανθοφορεί κατά τη διάρκεια της άνοιξης έως και τις αρχές του καλοκαιριού με κατακίτρινα, ιδιόμορφα, αστεροειδή άνθη στην κορυφή του φυτού.

Το φυτό χρησιμοποιήθηκε από τη λαϊκή παραδοσιακή ιατρική ως φαρμακευτικό αποδίδοντας του κυρίως αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή, επουλωτική κι αντιοξειδωτική δράση. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά ως καύσιμη ύλη για την αντιμετώπιση του χειμερινού ψύχους καθώς και για την παρασκευή ενός είδους μπαρούτης, η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. 

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.