Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Ligustrum vulgare L.

Γένος: Ligustrum

Οικογένεια: Oleaceae / Ελαιίδες
Συχνές ονομασίες: common privet, privet, privet hedge, European privet, wild privet, aligustre, California privet / λιγούστρο το κοινό, λιγούστρο, αγριομυρτιά, μυρτολιά (Μάνη), νεροβεργιά.

Θάμνος ύψους έως 5μ., με αντίθετα, λογχοειδή ή ωοειδή, παχιά και σκληρά φύλλα, που εμφανίζονται πιο γυαλιστερά στην επάνω επιφάνεια και πιο ανοιχτόχρωμα στην κάτω. Φέρει σωληνοειδή, ανοιχτόχρωμα άνθη σε επάκριους βότρεις και σφαιρικούς, λαμπερούς, μαύρους καρπούς. Η ανθοφορία γίνεται από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο και η συγκομιδή από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο. Φύεται σε Ευρώπη, βόρειο Αφρική και ανατολική Ασία. Συχνά χρησιμοποιείται στους φράκτες των κήπων, λόγω των διακοσμητικών σχημάτων που μπορεί να του δοθούν. Είναι αυτοφυές σε δάση και θαμνότοπους σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, σπανιότερα, όμως, στα νησιά του Αιγαίου. Από το ξύλο του κατασκευάζονται εργαλεία, ο φλοιός του χρησιμοποιείται στη βυρσοδεψία, από τις ρίζες της εξάγεται βαφική ουσία.  Επίσης θεωρείται φαρμακευτικό φυτό και χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια από την κινέζικη λαϊκή ιατρική αλλά και από την ομοιοπαθητική.

Στον Κήπο μας θα συναντήσετε και το είδος Ligustrum lucidum.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.