Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Lonicera japonica Thunb.

Γένος: Lonicera

Οικογένεια: Caprifoliaceae / Καπριφολίδες
Συχνές ονομασίες: Japanese honeysuckle, golden-and-silver honeysuckle / Αγιόκλημα ιαπωνικό, αγιόκλημα, αιγόκλημα, γιόφυλλο, αιγόκλημα, αγριόκλημα, καπερφόλιο, λονίκερα, αλιάνα, αξιόφυλλο, μπιρμπιλιά, ποντιτσά.

Αειθαλής, φυλλοβόλος, αναρριχητικός, ξυλώδης θάμνος με όμορφα, αρωματικά λουλούδια σε σχήμα σάλπιγγας και διακοσμητικούς, έγχρωμους καρπούς. Ανθοφορεί από το τέλος του χειμώνα μέχρι την αρχή της άνοιξης ή από την αρχή της άνοιξης μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, συνήθως σε αποχρώσεις του λευκού.

Αποτελεί ένα ιδιαίτερα δημοφιλές αφέψημα στις χώρες της άπω ανατολής, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, στο οποίο αποδίδονται και διάφορες φαρμακευτικές ιδιότητες που σύμφωνα με σύγχρονες επιστημονικές μελέτες πιστοποιήθηκε η αποτελεσματικότητα του σε ποντίκια ενάντια του ιού της γρίπης.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.