Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Pittosporum spp.

Γένος: Pittosporum

Οικογένεια: Pittosporaceae / Πιττοσποροειδή
Συχνές ονομασίες: Australian laurel, Japanese pittosporum, mock orange, Japanese cheesewood, Kohuhu / αγγελικούλα, αγγελική.

Διακοσμητικό, καλλωπιστικό, αειθαλές θαμνώδες φυτό με καταγωγή από την Άπω Ανατολή. Αποτελείται από πυκνή βλάστηση με παχιά, γυαλιστερά, δερματώδη, σκουροπράσινα φύλλα. Η επάνω επιφάνεια των φύλλων είναι πιο γυαλιστερή και πιο σκουρόχρωμη, συγκριτικά με την κάτω. Ανθοφορεί κατά τη διάρκεια της άνοιξης για λίγες ημέρες με μικρά λευκά έως υποκίτρινα άνθη σε ταξιανθίες (σκιάδια). Το άρωμα των άνθεων παραπέμπει σε εσπεριδοειδή. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου φέρει μικρούς, σφαιρικούς, σκληρούς, πράσινους καρπούς. 

Προτιμά τις σκιερές έως ημισκιερές θέσεις φύτευσης κι ενδείκνυται για παραθαλάσσιες φύτευσης φύτευσης. Απαιτεί κλάδεμα στις αρχές της άνοιξης, τακτικά ποτίσματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και προστασία από, πιθανό, έντονο ψύχος κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Στον Κήπο μας θα βρείτε διάφορες ποικιλίες αγγελικής, όπως :

  • Pittosporum tobira, η κλασσική ποικιλία αγγελικής, όπως περιγράφεται παραπάνω.
  • P. tobira nana (Japanese Mock Orange) νανοειδή, εδαφοκαλυπτική ποικιλία  με συμπαγή βλάστηση που δε ξεπερνά σε ύψος τα 80εκ. αλλά μπορεί να φτάσει σε διάμετρο τα 1,20μ.
  • Pittosporum tenuifolium “Silver Queen” (Kohuhu) με μικρά, δίχρωμα, πανασέ φύλλα.

Η ονομασία του γένους Pittosporum προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “πίσσα” και “σπόρος”, λόγω μιας κολλώδους ουσίας που περιβάλλει τους σπόρους των φυτών του γένους.