Μαυραγάνι / σιτάρι σκληρό - Triticum durum 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Triticum durum

Γένος: Triticum

Οικογένεια: Poaceae (Gramineae)/ Ποοειδή (αγρωστώδη)

Συχνές ονομασίες: Durum wheat, pasta wheat, macaroni wheat / σιτάρι σκληρό μαυραγάνι.

Σκληρό είδος σιταριού που η αλευροποίηση του δίνει κίτρινο, νόστιμο αλεύρι που μοιάζει στην όψη με ψιλό σιμιγδάλι και χρησιμοποιείται στην παραγωγή ζυμαρικών, κίτρινου ψωμιού και μπισκότων.

Το μαυραγάνι ξεχωρίζει στην όψη από τα υπόλοιπα σιτηρά λόγω των μαύρων αγανιών (μουστακιών) του. Συγκεκριμένα, στις αρχές του 20ου αιώνα Ιταλοί αρχαιολόγοι που τελούσαν ανασκαφές στο, σιτηροπαραγωγό από την αρχαιότητα, νησί της Λήμνου φύτευσαν σπόρο σκληρού σιταριού με λευκά αγάνια που είχαν από την Τυνησία κι ευδοκιμούσε στη Σικελία. Ο σπόρος βρήκε πρόσφορο έδαφος στη Λήμνο όμως τα αγάνια του έγιναν μαύρα και για αυτό του δόθηκε το όνομα μαυραγάνι. Η καλλιέργεια του σταμάτησε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όμως παλιός σπόρος μαυραγανιού βρέθηκε μέσα σε πιθάρι Μονής του Αγίου Όρους και ξεκίνησε η επανακαλλιέργεια του.

Πρόκειται για παραγωγικό είδος σιταριού με μεγάλη απόδοση σπόρων ανά στρέμμα αλλά με πολλούς αλευρόκοκκους ανά σπόρο.