Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Hordeum vulgare
Γένος: Hordeum
Οικογένεια: Poaceae (Gramineae)/ Ποοειδή (αγρωστώδη)
Συχνές ονομασίες: barley / Κριθή η κοινή, κριθάρι.
Δημητριακό γνωστό από την αρχαιότητα που πιθανώς παρασκευάστηκε από αυτό και το πρώτο ποτό (μπύρα) κατά τη νεολιθική εποχή, αλλά κι από τα πρώτα δημητριακά που καλλιεργήθηκαν ως κυρίως τροφή κι είναι κι ιδιαιτέρως θρεπτικό. Ευκολότερο στην καλλιέργεια του ως φυτό αλλά δυσκολότερο στην επεξεργασία του συγκρινόμενο με τα υπόλοιπα σιτηρά. Συγχέεται οπτικά με τα υπόλοιπα σιτηρά και κυρίως με το σιτάρι, με μεγαλύτερους όμως κάλυκες των καρπών. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή αρτοσκευασμάτων, μπύρας και ζωοτροφών. Το κριθάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, κι αποτελεί, επίσης, πηγή πρωτεΐνης και υδατανθράκων καθιστώντας το μία ιδανική επιλογή τροφής.