Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Zea mays

Γένος: Zea

Οικογένεια: Poaceae
Συχνές ονομασίες: corn, maize / Αραβόσιτος ο κοινός,ζέα η μαΰς, καλαμπόκι.

Ετήσιο σιτηρό αποτελούμενο από όρθιο βλαστό με πράσινα, μακριά, λογχοειδή φύλλα, το οποίο καλλιεργείται για τον καρπό του, το καλαμπόκι. Η καταγωγή του είναι από την Αμερική, όπου το καλλιεργούσαν διάφορες φυλές όπως οι Ίνκας πριν από 5.500 χρόνια, και εισήχθη στην Ευρώπη από τον Κολόμβο.  Η ελληνική του ονομασία αραβόσιτος σημαίνει ο σίτος των Αράβων, καθώς μεταφέρθηκε στην Ελλάδα από την Αφρική γύρω στο 1600. Η κοινή του ονομασία καλαμπόκι δεν έχει βρεθεί η προέλευση της, βέβαια παρόμοια ονομασία έχει και στις γειτονικές χώρες Τουρκία, Ιταλία κι Αλβανία.

Στον Κήπο μας θα βρείτε διάφορες ποικιλίες αραβόσιτου, όπως:

  • καλαμπόκι τρικολόρε
  • γλυκό καλαμπόκι
  • πράσινο καλαμπόκι (Zea mays dentiformis / Oaxakan green) με καταγωγή από το Μεξικό.Το χρώμα των σπόρων του είναι σμαραγδί κι αποτελεί την πρώτη ύλη κυρίως για την παρασκευή άλευρου για τορτίγιες.
  • μωβ καλαμπόκι (Zea mays amylacea / Morado) με καταγωγή από τις Περουβιανές Άνδεις.Το χρώμα των σπόρων του είναι σκούρο μωβ έως μαύρο. Αποτελεί καλλωπιστική αλλά κι εδώδιμη ποικιλία που χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή του ποτού “Chicha Morada”, αλλά κι ως χρωστική τροφίμων.

Το καλαμπόκι αποτελεί φυτική πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Το καλαμπόκι χρησιμοποιείται πέραν της κατανάλωσης από τον άνθρωπο, στη κτηνοτροφία, καθώς και για την παραγωγή προϊόντων διατροφής καλαμποκάλευρο, αραβοσιτέλαιο, δημητριακά πρωινού αλλά και για ως πρώτη ύλη για την παραγωγή καύσιμης βιοαιθανόλης.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.