Εργαστήριο Φυτέματος 2

Σχολεία, Γκρουπ

Πρόκειται για μια μορφή άσκησης που σου επιτρέπει να αλληλεπιδράσεις με τη φύση και είναι σημαντική δραστηριότητα, καθώς και μια δημιουργική διέξοδος από την καθημερινότητα!

zg_fytorio_fytema_4

Εκμάθηση Φυτέματος

Ένα εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους για να έρθουν σε άμεση επαφή με τη φύση και τα διαφορετικά είδη φυτών. Θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν και να αντιληφθούν τη λογική φύτευσης ενός κήπου και θα μάθουν από πρώτο χέρι τη διαδικασία του φυτέματος. Η μεγάλη ποικιλία του Κήπου σε φυτά και χρώματα βοηθάει στην εκμάθηση των διαφορετικών ειδών που φυτεύονται. Στο τέλος του προγράμματος μετατρέπονται οι ίδιοι σε κηπουρούς μεταφυτεύοντας και φροντίζοντας το δικό τους φυτό είτε στο χώρο του κήπου είτε σε γλαστράκια για να τα πάρουν μαζί στον δικό τους κήπο.

Ιδιαίτερα για τους μικρούς μας φίλους η επαφή με τη φύση τους βοηθάει να αποκτήσουν υπομονή κι επιμονή. Συγκεκριμένα, η περιποίηση των φυτών κατέχει κεντρική θέση στη μοντεσσοριανή παιδαγωγική μέθοδο, καθώς η Ιταλίδα παιδαγωγός υποστήριζε ότι το παιδί που θα έλθει σε επαφή με τα φυτά κερδίζει ποικιλοτρόπως. Τα παιδιά στο εργαστήριο κηπουρικής θα παίξουν με τα χώματα, θα γίνουν μικροί κηπουροί και, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, θα φυτεύσουν τα ίδια με τα χεράκια τους ένα φυτό στον Κήπο ή θα το πάρουν στο τέλος μαζί τους σε γλαστράκι.

Το Εργαστήρι

Σκοπός του εργαστηρίου

Συνδυάζεται η μάθηση με τη διασκέδαση. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και μαθαίνουν να σέβονται τη φύση. Τονώνει τη δημιουργικότητα ενώ παράλληλα ενισχύει τα αισθήματα της αυτοπεποίθησης, της υπερηφάνειας, της υπευθυνότητας και της συνεργασίας.

Μέθοδος

Το εργαστήριο ακολουθεί την μοντεσσοριανή μέθοδο εκμάθησης, όπου μέσω ενός «εξερευνητικού» μοντέλου εκμάθησης, η μάθηση κι η φροντίδα των φυτών αποκτάται βιωματικά μέσω των υλικών και λιγότερο μέσω της απευθείας καθοδήγησης.