Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Veronica spp.

Γένος: Veronica

Οικογένεια: Caryophyllaceae
Συχνές ονομασίες: Speedwell / Βερόνικα, βερονίκη, δυόσπορο, αυλακόχορτο.

Το γένος φυτών Βερόνικα απαριθμεί περί τα 250 είδη, τα οποία μπορεί να είναι από χαμηλά ποώδη φυτά (~25εκ.) έως υψηλότερα με ανθοφόρα στελέχη να φτάνουν σε ύψος περίπου το 1μ.  Κατά τη διάρκεια της άνοιξς έως και το φθινόπωρο παρατηρείται η ανθοφορία του φυτού, κατά την οποία συστάδες από μικρά άνθη σε χρώματα από λευκό έως κόκκινο και μωβ φύονται πάνω στα όρθια και λεπτά στελέχη του φυτού, τα οποία ανθίζουν με φορά από κάτω προς τα πάνω. Η έρπουσα ποικιλία παρουσιάζει διαφορετική εικόνα, χρησιμοποιείται ως εδαφοκάλυψη κι ανθοφορεί την ίδια περίοδο με μικρά, μεμονωμένα, μοβ-μπλε άνθη.

Κάποια είδη του γένους, κυρίως το Veronica officinalis, χρησιμοποιήθηκαν από τη λαϊκή – παραδοσιακή ιατρική διαφόρων λαών ως θεραπευτικά βότανα, αποδίδοντας τους αποχρεμπτικές, διουρητικές ιδιότητες, καθώς και για την καταπολέμηση δερματικών παθήσεων, για τη θεραπεία διαταραχών του νευρικού συστήματος, του καρδιαγγειακού συστήματος και ως αφέψημα για τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Η γεύση του παρομοιάζονταν με αυτή του κάρδαμου. Σήμερα χρησιμοποιείται ελάχιστα, καθώς δεν έχει επαληθευτεί η ευρεία θεραπευτική του δράση.

Δεν παρουσιάζουν εδαφικές απαιτήσεις. Προτίμουν σταθερή κι ομοιόμορφη υγρασία του εδάφους φύτευσης τους με καλή αποστράγγιση.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων. Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.