Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Gossypium hirsutum “Amazona”

Γένος: Gossypium

Οικογένεια: Malvaceae
Συχνές ονομασίες: Cotton / Γοσσύπιο το αδρότριχο, βαμβάκι, γοσύπιο.

Πολυετής ποικιλία βαμβακιού, η οποία καλλιεργείται ως ετήσια λόγω της μη αντοχής της στο χειμερινό ψύχος. Φέρει σχετικά μεγάλα, έμμισχα φύλλα κι ανθοφορεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με όμορφα λευκά λουλούδια, τα οποία στη συνέχεια αποκτούν μωβ-λιλά απόχρωση κι ο καρπός του ονομάζεται καρύδι, αποτελούμενος από μια τούφα κάτασπρο βαμβάκι. Το γένος φυτών Gossypium αποτελούν μία από τις παλαιότερες ομάδες καλλιεργούμενων φυτών, τα οποία καλλιεργούνται για την παραγωγή υφαντικών ινών στην υφαντουργία εδώ και τουλάχιστον 7.000 χρόνια! Το βαμβάκι συγκομίζεται σύσπορο και γίνεται διαχωρισμός των σπόρων από τις ίνες. Πρόκειται για βιομηχανικό κι εξαγώγιμο για την Ελλάδα προϊόν. Δεν παρουσιάζει εδαφικές απαιτήσεις αλλά είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό στις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής φύτευσης, καθώς απαιτεί ζεστό κι άνυδρο καλοκαίρι και φθινόπωρο με υψηλά ποσοστά υγρασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, και χωρίς ιδιαίτερες θερμοκρασιακές διακυµάνσεις των ημερησίων και των νυκτερινών τιμών θερμοκρασίας. Απαιτεί, επίσης, ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης.

Στον Κήπο μας θα δείτε την πρώιμη ποικιλία Amazona, η οποία παράγει μεγάλου μεγέθους και βάρους καρύδια.

Το φυτό προέρχεται από υποτροπικές περιοχές της Ασίας και κατά την αρχαιότητα επικρατούσαν δενδρώδεις ποικιλίες του φυτού. Στην Ελλάδα έφτασε κατά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ξεκίνησε η εξάπλωσή του στη Μεσόγειο. 

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.