Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Solanum lycopersicum L.

Γένος: Solanum

Οικογένεια: Solanaceae / Σολανίδες
Συχνές ονομασίες: tomato, garden tomato / Στρύχνον το λυκοπερσικόν - Λυκοπερσικόν το εδώδιμον, τοματιά ή ντοματιά, τομάτα ή ντομάτα (συνώνυμο Lycopersicon esculentum).

Ποώδες φυτό με σκουροπράσινα, οδοντωτά, τριχωτά φύλλα, και υποκίτρινα άνθη. Ο βλαστός της είναι πολύ μαλακός και χρειάζεται υποστυλώματα ή στήριξη σε άλλα φυτά. Ο εδώδιμος  καρπός του φυτού, η ντομάτα, είναι πράσινος στην αρχή και κόκκινος κατά την ωρίμανση και χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες. Το κόκκινο χρώμα της το οφείλει σε μια χρωστική που ονομάζεται λυκοπένιο. 

Ο τόπος καταγωγής της ντομάτας θεωρείται το Περού όπου ακόμα και σήμερα φυτρώνουν μόνες τους διάφορες ποικιλίες άγριας τομάτας. Στην Ευρώπη μεταφέρθηκε τον 16ο αιώνα μέσω Ισπανών εξερευνητών, και στην Ελλάδα άρχισε να καλλιεργείται το 1818, μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές μελέτες ο Έλληνας καταναλώνει τις περισσότερες ντομάτες στην Ευρώπη, αντιστοιχώντας σε 100 κιλά ντομάτες το χρόνο ανά άτομο!

Η ονομασία ντομάτα προέρχεται από την λέξη tomatl που σημαίνει «σαρκώδες φρούτο» στη γλώσσα των Αζτέκων.

Η ντομάτα καλλιεργείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Ο καρπός της καταναλώνεται με κάθε τρόπο κι αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων, επίσης αποτελεί πολλή καλή πηγή λυκοπενίου, ενός πολύ ευεργετικού συστατικού για την ανθρώπινη υγεία.

Η βρώση ντομάτας έχει πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, παρόλα αυτά δεν υπάρχουν αναφορές ότι χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο από τη λαϊκή ιατρική, χρησιμοποιείται όμως στην ομοιοπαθητική, κι επίσης γίνεται εξωτερική εφαρμογή του πολτού των καρπών της ντομάτας για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων ή συμπτωμάτων καθώς επίσης και σε κρέμες μαλλιών ή προσώπου και σε σαμπουάν καθώς προσδίδει λάμψη.

Λίστα Πασχαλιά Κλείσε Ραντεβού Τηλέφωνο: (+30) 26340-45707
Αηδόνι Γαβρολίμνης, Ναύπακτος – 300 14

© 2018 Ζέλιος Γη – Βοτανικός Κήπος