Ασφόδελος / σπερδούκλι - Asphodelus 1

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Asphodelus ramosus / Asphodelus albus

Γένος: Asphodelus

Οικογένεια: Asphodelaceae / Ασφοδελοειδή
Συχνές ονομασίες: branched asphodel, white asphodel / Ασφόδελος ο πολύκλαδος, ασφόδελος, σπουρτούλα, σπερδούκλι.

Μεσογειακό, πολυετές, κοινό φυτό με δυνατό, όρθιο, πολύκλαδο βλαστό, που μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος το 1 μέτρο. Φέρει πράσινα, λογχοειδή, σαρκώδη φύλλα άμισχα, που φύονται όλα σε ροζέτα στη βάση του. Την άνοιξη ανθίζει με λευκά, αστεροειδή άνθη με έξι πέταλα, σε πυκνούς μασχαλιαίους βότρεις, με χαρακτηριστική καφέ ράβδωση στο κέντρο. Εν συνεχεία, καρποφορεί φέροντας σφαιρικές κάψες που εμπεριέχουν σπόρια. Το καλοκαίρι ξηραίνεται και το φυτό μπαίνει σε λήθαργο.

Οι ρίζες του είναι βρώσιμες και περιέχουν άμυλο, αποξηραίνονται και στη συνέχεια βράζονται παράγοντας μια κολλώδη ουσία, η οποία σε συνδυασμό με σιτάρι χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή ψωμιού. Η κολλώδης αυτή ουσία χρησιμοποιούνταν κι ως ένα είδος κόλλας στη βιβλιοδεσία αλλά και στην υποδηματοποιία, ενώ από το φυτό παράγεται και μια κιτρινωπή χρωστική ουσία. Κατά την αρχαιότητα το φυτό χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους ως φάρμακο για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων αλλά και σήμερα χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική.

Ο ασφόδελος αποτελεί πολύ καλό μελισσοκομικό φυτό καθώς δίνει μεγάλες ποσότητες σε γύρη και νέκταρ.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.