Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Allium sativum L.

Γένος: Allium

Οικογένεια: Liliaceae / ‎Λειριοειδή
Συχνές ονομασίες: garlic / Άλλιον το ήμερον, σκόρδο.

Ποώδες φυτό με λογχοειδή, στενά φύλλα κι επάκρια ταξιανθία, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λευκού χρώματος. Ο βολβός του αποτελείται από πολλά μικρότερα μέρη, τις σκελίδες.

Η καταγωγή του φυτού είναι από την Ασία και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως συστατικό στην παρασκευή φαγητών αλλά και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες καθώς κι ως τονωτικό, αποτέλεσε μάλιστα το πρώτο αναβολικό στον αθλητικό κόσμο καθώς οι αθλητές κατανάλωναν σκόρδα πριν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς αγώνες . Η σπουδαιότητα του κατά την αρχαιότητα ήταν μεγάλη κι αυτό αποδεικνύεται από τις απεικονίσεις σκόρδων που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη σε αρχαιολογικούς χώρους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος όπως σε τάφους της αρχαίας Αιγύπτου, στο παλάτι της Κνωσού και στα ερείπια της Πομπηίας. Επίσης, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα συνδέεται σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση με τις δεισιδαιμονίες. Στην Οδύσσεια ο Όμηρος γράφει ότι για να γλιτώσει ο Οδυσσέας από τα μάγια της Κίρκης του συνέστησε ο Ερμής να καταναλώσει σκόρδα. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πριν 3.500 χρόνια η πρώτη, ίσως, απεργία έγινε από τους εργάτες στην κατασκευή των πυραμίδων της αρχαίας Αιγύπτου, όταν τους επιβλήθηκε η διακοπή κατανάλωσης σκόρδου που είχαν ως τονωτικό.

Σήμερα, οι σύγχρονες φαρμακευτικές εταιρείες παρασκευάζουν διάφορα σκευάσματα που έχουν ως βάση τους το σκόρδο καθώς αναρίθμητες επιστημονικές μελέτες, αποδεικνύουν τη φαρμακευτική δράση του σκόρδου ενάντια σε διάφορες παθήσεις.

Στον Κήπο μας θα δείτε δύο διαφορετικές ποικιλίες σκόρδου: τα λευκά σκόρδα της Νέας Βύσσας Έβρου με δυνατή και πικάντικη γεύση καθώς και τα μωβ-κόκκινα σκόρδα της γαλλικής ποικιλίας “Germidour”.