Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Celosia plumose

Γένος: Celosia

Οικογένεια: Amaranthaceae / Αμαρανθίδες
Συχνές ονομασίες: Silver cock's comb, Cockscomb, woolflower, mfungu / Κήλεος, σελόζια, σελόσια, κιλοσία, λειρί του κόκορα ή πετεινού.

Μικρό γένος εδώδιμων και καλλωπιστικών φυτών. Ετήσιο ανθόφυτο, ποώδους ανάπτυξης με μέγιστο ύψος το ένα μέτρο. Αναπτύσσεται καλά στις υγρές περιοχές κι απαιτεί μέτρια εδαφική υγρασία. Τα φύλλα του είναι πράσινα, λογχοειδή με έντονες νευρώσεις. Τα ιδιαίτερα κι εντυπωσιακά άνθη του είναι χονδρά και πλατιά, φύονται κατακόρυφα σε επάκριες ταξιανθίες σε αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου, του πορτοκαλί, του μωβ, του ροζ αλλά και σε λευκό χρώμα.

Η ονομασία του γένους προέρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα και συγκεκριμένα από τη λέξη κήλεος, που σημαίνει “καύση” λόγω των φλογόμορφων κεφαλών των ανθέων.

Φύεται στο Μεξικό, όπου είναι γνωστό ως «Βελούδινο λουλούδι», στη βόρεια Νότια Αμερική, τροπική Αφρική, δυτικές Ινδίες, Νότια, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, όπου καλλιεργείται ως εγγενές αγριολούλουδο αλλά κι ως θρεπτικό πράσινο φυλλώδες λαχανικό στην Αφρική. Συγκεκριμένα, στη Νιγηρία αποτελεί το πλέον χρησιμοποιούμενο φυλλώδες φυτό κι είναι γνωστό ως “soko yokoto”, που σημαίνει «κάνει τους συζύγους χοντρούς κι ευτυχισμένους».