fbpx
Βοτανικός Κήπος
Είμαστε κλειστά αυτή τη στιγμήΑνοίγουμε πάλι 15/11/2019 από 09:00 έως 17:00

Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Apium graveolens L. var. secalinum

Γένος: Apium

Οικογένεια: Apiaceae (Umbelliferae) / Σκιαδανθή

Συχνές ονομασίες: Celery, Leaf Celery, Cutting Celery / Σέλινον το βαρύοσμο, σέλινο.

Πολυετής πόα με ευθυτενές, σκληρό, αυλακωτό στέλεχος αποτελούμενο από πράσινο πλούσιο φύλλωμα και λεπτούς μίσχους. Το φυτό είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε νερό. Είναι έντονα αρωματικό λόγω αιθέριου ελαίου που δίνει στο φυτό εκτός του έντονου αρώματος, ορεκτικές, χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες. Τα φύλλα τρώγονται είτε ωμά είτε μαγειρεμένα. Τα σπόρια του χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό καθώς επίσης και στην αρωματοποιία.

Οι ιδιότητες του φυτού ήταν γνωστές από την αρχαιότητα και το σέλινο χρησιμοποιούνταν τόσο στην μαγειρική όσο κι ως φάρμακο. Επίσης το σέλινο θεωρούνταν πένθιμο φυτό και στις νεκρικές τελετές φορούσαν στεφάνι από σέλινο.

Υπάρχουν 2 ακόμη βασικές ποικιλίες σέλινου:

  • η σελινόριζα (var. rapaceum, Celeriac or Celery root)) αποτελούμενο από μία μεγάλη, υποκίτρινη, σαρκώδη ρίζα και
  • το σέλερι (var. dulce, Celery),αποτελούμενη από μεγάλους, ευθυτενείς, αυλακωτούς, σαρκώδεις, βρώσιμους μίσχους ενώ τα φύλλα του είναι συνήθως πικρά και δεν τρώγονται.

Λίστα Πασχαλιά Κλείσε Ραντεβού Τηλέφωνο: (+30) 26340-45707
Αηδόνι Γαβρολίμνης, Ναύπακτος – 300 14

© 2018 Ζέλιος Γη – Βοτανικός Κήπος