Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Pelargonium citrosum ή Citriodorum

Γένος: Pelargonium

Οικογένεια: Geraniaceae / γερανιίδες
Συχνές ονομασίες: mosquito plant, citrosa geranium, pelargonium citronella, rose geranium, scented geranium, citronela geranium, scented geranium citronela/ Πελαργόνιο σιτρονέλα, γεράνι σιτρονέλα, σιτρονέλα, αρμπαρόριζα.

Ποώδες, πολυετές φυτό με τρυφερούς βλαστούς και με πολλά κλαδιά που έρπουν ή κρέμονται. Τα φύλλα του είναι αρωματικά, κιτρινωπά και θυμίζουν σιτρονέλα, και στα φυτώρια ονομάζεται χαϊδευτικά ως σιτρονέλα, όμως λανθασμένα αποδίδεται η ονομασία αυτή. Τα άνθη του εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και φέρουν 5 πέταλα, δίχρωμα  ροζ – μωβ.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Guelph δείχνει ότι το φυτό είναι αναποτελεσματικό έναντι των κουνουπιών τίγρεις (αηδής ο αιγυπτιακός – Aedes aegypti). Εν αντιθέσει τα κουνούπια προσελκύονται από το φυτό αυτό. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με άλλα αντικουνουπικά φυτά που ονομάζονται  σιτρονέλα. Το φυτό είναι απλά μια ποικιλία αρμπαρόριζας.

Ως είδος αρμπαρόριζας είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό και με ταχύτατη ανάπτυξη. Ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες έως ημισκιερές θέσεις φύτευσης και είναι αρκετά ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν παρουσιάζει εδαφικές απαιτήσεις κι αρκείται σε περιστασιακά, πλούσια ποτίσματα.