Επιστημονική – Λατινική ονομασία / Είδος: Centaurea scabiosa L.

Γένος: Centaurea

Οικογένεια: Asteraceae (Compositae) / Αστεροειδή (Σύνθετα)
Συχνές ονομασίες: greater centaury, greater knapweed, scabious knapweed, hardheads, centaurea mayor, great starthistle, greater centaurea, rough knapweed / Κενταύρια, κενταύριο.

Πολυετές, ανθεκτικό στις χειμερινές συνθήκες, ποώδες φυτό,  αποτελούμενο από διακλαδιζόμενους μίσχους που καταλήγουν σε μονόχρωμες κεφαλές λουλουδιών σε φούξια-μωβ απόχρωση. Γύρω από τα κεντρικά λουλούδια δημιουργείται “στέμμα”. Το φυτό είναι εγγενές στην Ευρώπη και διαδεδομένο στις σιτηροκαλλιέργειες και τους αγρούς, ενώ κάποιες ποικιλίες κενταύριας είναι καλλιεργήσιμες. Το φυτό αυτό είναι πολύτιμο για τις μέλισσες.

Το όνομα κενταύρια προέρχεται από το Κένταυρο Χείρωνα της μυθολογίας ο οποίος είχε αντιληφθεί τις θεραπευτικές ιδιότητες του εν λόγω βοτάνου, το οποίο χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα από τη λαϊκή ιατρική, με γνωστότερο το είδος Centaurea cyanus – Κενταύριο ο κυανός, τις ιδιότητες του οποίου αναγνώρισε η Γαλλική Ιατρική Ακαδημία συστήνοντας το ως δυναμωτικό αλλά κι ως αντιφλεγμονώδες για τα μάτια.

*Ο Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» δε φέρει ευθύνη για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση – κατανάλωση των φυτών και βοτάνων . Σας συστήνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το θεράποντα ιατρό σας πριν προβείτε στη χρήση οποιουδήποτε φαρμακευτικού φυτού.